Noen tanker om Kollen 2018

Jeg ble temmelig forferdet da jeg i helgen leste om kaoset i Kollen. Køkaos, skader, fulle folk som ødelegger politets jobb, besvimelser og panikkangst på tbanen.

At det blir køkaos der oppe med så mange folk, kan jo ikke undre noen, og jeg var sjeleeglad for at jeg ikke var der. Men at mange, helt vanlige folk drikker så mye at de oppfører seg slik overfor politiet og sine medborgere er helt uakseptabelt. Jeg reagerer også på hvordan arrangørene må forsvare seg overfor media om hvilke tiltak de har gjort for å legge til rette for at arrangementet skal løpe knirkefritt. Ifølge kommunikasjonsjef Emilie Nordskar høres det ut som at de sammen med samarbeidspartnerne som eks. Ruter, har tatt alle de forholdsregler som det er mulig å ta overfor et slikt arrangement. – Et arrangement som har foregått svært mange ganger før.

Det er åpenbart at Holmenkollområdet ikke er dimensjonert for så store folkemengder, og man kan jo undre seg over at det stort sett går så bra som det gjør. Men for dem som bor dere oppe er det jo velkjent at det fort korker seg.

De kunne nok hatt busser på plass, for å avlaste t-banen, men det er naivt å tro at det ville løst hele problemet, når hovedproblemet ser ut til å være overstadig berusede mennesker som ikke har tålmodighet med situasjonen. Det er ikke usannsynlig at fulle idioter kunne gått amok på bussene fordi det uansett ville oppstått trafikk-kork på vei ned.

Jeg synes det blir konkretisert i for liten grad hvilket ansvar de som drikker for mye faktisk har. Også Erna Solberg bagatelliserer betydningen av alkoholinntaket til folk. Nå er det jo dog klart at Erna har inntatt en generell defensiv holdning til både det ene og det andre denne helgen.

Det blir feil å beskylde arrangørene for ikke å ha gjort en grundig nok jobb med planlegging og tilrettelegging, særlig tatt i betraktning at man har et område utenfor anlegget hvor det ikke er alkoholrestriksjoner. Evalueringen som nå vil bli holdt, vil muligens ende med at det vil bli lagt strengere restriksjoner på områdene utenfor arenaen. Jeg observerer også at Skifestivalen nå blir kritisert for å ha servert alkohol inne på arenaen, til tross for at det ikke var problemer med fulle folk der. Er ikke det litt skivebom, når det er en så klar avgrensning mellom selve arena og leiren utenfor? I tillegg blir det også sagt at folk hadde startet drikkingen allerede på vei opp mot Kollen!

Det er dessverre en kjennsgjerning, at det er de som drikker mest, som skaper størst problemer, samtidig som det er disse som husker minst av hva de har gjort, og dermed også er dårligst til å ta selvkritikk.

Man kan nok regne med at neste års arrangement vil medføre endringer her, hvilket er både bra og synd på samme tid. Jeg har vært på VM i Kollen en gang og stod nettopp i disse områdene utenfor arenaen og observerte også da at enkelte folk var så fulle midt på dagen at de hadde bikket over en akseptabel grense. Men generelt var stemningen bare god, så det var generelt en meget positiv opplevelse.

Restriksjoner blir det nok uansett neste år. En mulig løsning kan bli at vektere eller politi  er tilstede og overvåker området. En barnevakt-ordning overfor voksne som ikke klarer å moderere seg og holde alkoholinntaket på et anstendig nivå…- med alt hva det innebærer for oss andre som kan oppføre oss pent.

Men gårsdagens hendelse i Kollen, åpenbarer først og fremst at det er alt for mange i Norge som drikker for mye og på feil måte. De som var med til at kaoset i Kollen eskalerte, ved å protestere mot politiet og hindre politiets arbeid, rive ned gjerder, gå i skinnegangene osv, må spørre seg selv om de hadde oppført seg likedan om de ikke hadde drukket. Svaret er åpenbart. Dermed blir min konklusjon at man bør tillegge fulle folk hele skylda for at det gikk som det gikk istedet for å kjøre skylden over på arrangørene.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s