Kunsten å sove godt på tur

En av utfordringene på campingturer, er at komforten mange av oss er vant til, er vanskelig å gjenfinne når man skal bo ute. Noen av oss har heller ikke det beste sovehjerte, så da blir spørsmålet i enda større grad, hvordan finner man gode soveløsninger.

Så fremt man ikke har adgang til hytte, vil det som oftest være snakk om å bo i telt. Bor man i telt er kunsten å finne et behagelig liggeunderlag og en god sovepose, tilpasset nattetemperaturen man skal sove i. Hvis værforholdene er ustabile vil telt alltid være det tryggeste.

Men på sommeren, når det er forholdsvis varmt, er det en flott opplevelse å sove under åpen himmel. Det er også en kjempefordel å bære så lite som mulig. Dermed kan man klare seg med en tarp eller en presenning, om det begynner å regne. Å finne et behagelig, flatt sted å ligge ute i norsk villmark, er dog ikke alltid like lett. Derfor er en hengekøye et mulig alternativ som bør prøves ut. Jeg har etterhvert fått testet ut forskjellige løsninger, som kun har vært testet i Oslomarka. Det sier seg selv at det ikke er en god ide å ta med hengekøye på fjellet, både av mangel på trær og pga ustabile værforhold!

Å ligge i telt er som oftest ganske behagelig og trygt, så fremt man har et godt og pustende telt. Men når jeg først er ute i naturen, så liker jeg å følge med på naturopplevelsene også om natten, enten det er stjernehimmelen eller skyer i tussmørke.  Dessuten er det ganske nyttig å vite om den høye kraslingen bak deg er en elg som står og glor eller om det er tobeinte som vandrer rett inn i leiren din.

For et par år siden kom jeg over Hennessy Hammock, en amerikansk hengekøye av det meget lette og kompakte slaget. Med en vekt på under en kg for hengekøye med myggnetting og tarp, er dette noe av det meste kompakte sovesystemet man kan finne. Men for min del, syntes jeg at det ble litt vel trangt og klaustrobofisk, selv om man kan plassere seg forholdsvis flatt i hengekøyen ved å ligge litt på skrå. Tarpen er også så liten at den nok med nød og neppe dekker hvis det både regner og blåser.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Året etter kom jeg over Draumr, som er en hengekøye med en annerledes utforming. Her har man god plass, men til gjengjeld må man plassere seg riktig i hengekøyen for at den skal balansere vannrett. I tillegg må man ha et liggeunderlag som skyves inn i hengekøya som bunn, så tilsammen blir det ikke et veldig kompakt system. Det er kun liggeunderlag av en viss størrelse og med langsgående kanaler som er kompatible med Draumr-systemet.

032 Test av hengekøyer_20170711 (18)
Draumr 3.0 hengekøye
032 Test av hengekøyer_20170711 (21)
Liggeunderlaget dyttes inn på undersiden og gir god isolasjon.

På årets tur har jeg så langt brukt en Ticket to the moon – hengekøye, som jeg synes er veldig behagelig. Dette er riktignok en kingsize-versjon, hvilket gjør at man opplever at man har litt ekstra bevegelighet. Fordelen med den ekstra bredden, gjør at man kan skape en kokong som  i seg selv blir som et lite telt med beskyttelse mot mygg og andre innpåslitne småkryp. Her må man ha med tarp ved siden av; jeg brukte mitt Dovrefjell Tarp på 4 x 3 meter som passet utmerket til. Man må huske ekstra bånd og snøringer til å henge den opp med og disse bør alltid ligge pakket sammen med hengekøya, slik at man ikke risikerer at man står langt ute i marka uten snører! Jeg bruker fallskjermsnorer jeg har funnet rimelig på Ebay.

028 Bjørnsjøen_20170704 (46)

Et negativt aspekt ved enkle hengekøyer som dette, er at de isolerer ikke når det er kaldt. Man bør derfor ha med et liggeunderlag i tillegg, hvis det er kjølig. Her hjelper det ikke å ha en god sovepose, fordi isolasjonen forsvinner på undersiden av soveposen hvor kroppen presser soveposen flat. Dette fikk jeg da også merke da jeg brukte denne i Nordmarka en kjølig juninatt, hvor temperaturen klarte å liste seg ned i 10 grader på det kaldeste. Her vil Draumr isolere langt bedre på grunn av liggeunderlaget.

Det fine med Ticket to the moon- hengekøyen er at den også kan brukes på dagtid som et sted å kose seg. Som et alternativ til å dra på stranden, har jeg tatt med meg hengekøyen og en bok ut til et tjern i marka, hvor jeg ligger og leser og soler meg. Fordi den er så lett og kompakt, føles det ikke som noe stress og ta den med, selv om man ikke skal overnatte.

Alle disse alternativene er utmerkede. Hva man velger er et spørsmål om personlige preferanser, samt hva slags type tur man skal på.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s