Dombås i regn og tåke vs Drømmen om Fokstumyra

Her sitter jeg da, på et av Dombås overnattingstilbud og kikker ut på regnet, på bilene som kjører forbi mot Åndalsnes, og opp på fjellet hvor jeg forhåpentligvis imorgen skal befinne meg.

Fokstumyra_20170608 (192)

Sist gang jeg var på Dombås var i 2009. Da kom jeg kjørende ned fra Dovrefjell en kveld etter å ha kjørt i ett fra Mosjøen siden tidlig formiddag. Jeg var trøtt og sliten, men lå etter en trailer som lå i helt passe hastighet etter min mening og husker godt hvor glad jeg var for den traileren akkurat da. Et sted over Dovrefjell, ganske kort tid før Dombås, smelte en fugl inn i vinduet på bilen. En trost eller en lerke, husker jeg at jeg tenkte i de millisekunder da ulykken skjedde. Jeg ble ganske så forskrekket etter å ha sittet i mine egne tanker over fjellet, mens jeg kikket ut på dette flotte fjell-landskapet, som for mitt vedkommende er en sjeldenhet å se.

Først noen år senere, fikk jeg høre om Fokstumyra som skal være en spennende lokasjon for blåstrupe, brushane og andre typiske fjellfugler. Senere har også Dovre blitt kjent for meg som en destinasjon for å se moskus, selv om dette ikke fenger meg like mye. Først og fremst fordi avstanden det er lov og anbefalt å nærme seg moskusen er så lang, at jeg tvilsomt vil få akseptabelt bra bilder av den, selv med mitt 600mm objektiv. Men å oppleve Fokstumyra mens morgensolen sender sine lange stråler henover en territoriehevdende blåstrupe, fremstår for meg som en fantastisk opplevelse. Dog får man nok erkjenne at solstråler må man kanskje se langt etter denne gang. Man kan dog håpe at man får dannet et så pass positivt inntrykk av området at man gjerne vil tilbake hit senere.

En annen ting er at jeg på toget opp, satt og fabulerte over alle de andre steder jeg fikk lyst til å dra, når man først befinner seg i reisemodus. Det kunne jo være fristende å bare dra videre nordover med toget og se hvor man ender. Etter en del research ser jeg at jeg kan komme meg fra Dombås til Bodø for 600 med toget. Derfra er jo strekningen kort til Lofoten, hvor det viser seg at det skal være mulig å finne overnatting for 500… Hmmm… 🙂

Men imorgen er det altså Fokstumyra som gjelder. I løpet av kveldstimene har det klarnet opp og det ser langt mer oppmuntrende ut nå enn for en stund siden. Dombås er forøvrig litt av et sted, på godt og vondt, som mange småsteder i Norge er. Har i løpet av de timene jeg har vært her, frekventert sentrum opp til flere ganger og observerer den artige blandingen av dombåsinger med sine særegenheter, utenlandske (og som vanlig ofte tyske) turister som har sine obligatoriske pitstopp for å fylle tank og mage, mens andre er her for å vandre i fjellet. De av oss som gjenkjenner hverandre som vandrende fjellturister smiler litt og nikker forsiktig, som skulle vi være del av en hemmelig klubb. Fikk særlig følelsen i møte med en dame, som nikket gjenkjennende så det ut til ved synet av mine ganske høye turfaktor bekledningsmessig. Jeg moret meg litt over det.

De andre bidragsyterne der jeg bor, er tre tyske eldre menn som kjører i noen bemerkelsesverdige trehjulede små veterankjøretøy. Mistenker sterkt at det er kjøretøy av det slaget man nok ikke har lyst til å ligge bak på E6 og har også bemerket at de bråker som bare f, så håper virkelig at de ikke skal opp ved soloppgang. Jeg bør vel strengt tatt opp før det, men tviler sterkt på at jeg klarer det.

Jeg kan også glede meg over at rommet jeg fikk utdelt har et sprudlende aktivt kjøleskap som setter igang med full vigør flere ganger i timen. Det er jo nettopp den slags ting som gjør at jeg setter så stor pris på mitt kjære hjem hvor de færreste lyder virker uoverkommelige, til tross for beliggenheten midt i Oslo. Så man må nok få seg en natt søvn før man beslutter om man skal bli her en natt til og om man deretter skal sette nesa sørover igjen eller om man skal være vill og gal og vende den videre nordover.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s